Twitch’te İzleyebileceğiniz En Popüler Türk Yayıncılar

Twitch’te İzleyebileceğiniz En Popüler Türk Yayıncılar

Sosyal medya platformlarının birçok farklı şekilde ve farklı kullanımlarla karşımıza çıkıyor. Dijital müzik dinleme, fotoğraf yükleme, video içeriği üretme, metin yazma gibi birçok alanda kullanılabilen birçok sosyal medya platformu vardır. Bunların her biri zaman zaman gelişerek ve yenilenerek, kullanıcılarla buluşmaya devam ediyor. 

Günümüzde birçok kişi sosyal medya platformlarını kullanıyor. Herkes en az bir tane sosyal medya platformunu kullanıyor ve bu sayede de hem gelişmelerden haberdar oluyorlar hem de çağa ayak uyduruyorlar. En çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri de twitch’tir. 

Twitch’in adını daha nadir duyanlar kadar daha sık duyanlar da vardır. Diğer platformlara göre biraz daha fazla gençlere ve özellikle oyun meraklılarına hitap eder. Twitch, elektronik ve dijital olarak spor ve video oyunlarının canlı olarak görüntü akışlarının yapıldığı programdır. Dolayısıyla ağırlıklı olarak bunlarla ilgilenen kişiler twitch kullanır. 

Twitch Nedir?

Tiwtch, sosyal medya platformları arasından oyun ve video odaklı kişiler tercih eder.  Twitch yayıncıları son derece fazla kullanılan ve her geçen gün kullanıcı sayısı artan platformlar arasında yer alır. Diğer platformlara göre daha yeni olan twitch, 2011 yılında kurulmuştur. Justin Kan ve Emmet Shear tarafından kurulan bu uygulama kısa sürede oldukça fazla kullanıcı edinmiştir.

İlk ortaya çıkışı Justin.tv’nin yan ürünü olarak olmuştur. Video oyunlarının canlı olarak yayınlanmasını içeren platform, her ay 40 milyonun üzerinde izleyiciye hizmet vermiştir. 2014 yılında ABD’de en çok internet trafiği gösteren dördüncü uygulaması olarak belirtilmiştir. 2014 yılının sonlarına doğru Twitch, Amazon tarafından satın alınmıştır. 970 milyon dolara satılan twitch, popülerliğini korumaya da devam etti.

2020 yılı verilerine göre yaklaşık 7.5 milyon kullanıcı olan Twitch, oyunların gerçek zamanlı izlenmesini sağladığı için de oldukça popülerdir. Aynı zamanda turnuvalar sayesinde dünyanın her yerinden oyuncunun aynı anda oynadığı ve yarıştığı oyunlar da mevcuttur. Kimisi oynamaktan keyif alırken kimisi de twitch yayıncılarını izlemekten keyif alır. 

Sosyal medya platformları ülkemizde de son derece aktif olarak kullanılmaktadır. Twitch de aktif olarak kullanılan ve son derece fazla Türk yayıncı ve izleyicinin olduğu programlardan biridir. Öyle ki, ülkemizde de tıpkı dünyada olduğu gibi twtich yayınlarından para kazanan oldukça fazla yayıncı vardır. Bu kullanıcılar, izleyicilerin kendilerini beğenmeleri ve yayından memnun kalmaları durumunda bağış yapılması ile gelir elde ederler. Gelir oranlarına bakıldığında ülkemizde biraz daha düşük olduğu görülür. Bunun sebebi ise ülkemizde sosyal medya platformlarında bağış olayının daha düşük olmasıdır. Yani, ülkemizde çok izlenen twitch yayıncıları, aynı izlenmeyi başka ülkelerde alıyor olsaydı daha fazla gelir elde edebilirdi. 

Sizin yayınlarınızı beğenen kullanıcılar bit kullandığında, bit başına 0.01 dolar kazanıyorsunuz. Bunun ise %80’i yayıncıya ait olurken, geri kalan %20’si uzantı geliştiricilerine ait oluyor. Twitchden para kazanma konusunda abone sayısı da önemlidir. Ancak en önemli gelir bitler ile elde edilir. Özellikle gençler ilk duyduklarında oyun oynayarak para kazanma fikrine çok sıcak bakarak hemen denemeye başlıyor. Ancak birçoğu hüsranla sonuçlanabiliyor. Twitchde başarılı olabilmek için yalnızca oyun oynamak yetmez. Sohbet, etkili iletişim, hedef kitleye hitap edebilme gibi özelliklerin de yeterli olması gerekir.

Çok İzlenen Türk Twitch Yayıncıları

Twitch, oyun yayınlarının canlı olarak akışını sağladığı için son derece fazla tercih edilen platformlardan biridir. Kimisi burada yayıncı olup oyun videoları çekerken, kimisi de sadece bu yayınları izlemeyi tercih edebiliyor. Bazı yayıncılar ise bu esnada sohbet etmeyi de tercih ediyorlar. Twitch, son derece başarılı bir şekilde yayın yapan kullanıcıların, izleyicilerine oyun keyfi seyrini sunmalarını içeriyor. 

Ülkemizde de çok fazla twitch ile ilgilenen oyuncu ve yayıncı vardır. Bunlar arasında işte en popüler olan ve en çok izlenme alan Türk Twitch yayıncılarından bazıları:

  • Elraen: toplamda 4 milyonun üzerinde takipçisi olan Elraen, gerçek adıyla Tuğkan Gönültaş, başarılı Twitch yayıncılarından biridir. Supper Banny Man, A Dance of Fire and Ice, Car Simulator gibi alanlarda başarılı bir şekilde yayınlarını sürdürmektedir. Aynı zamanda bazen sadece sohbet için de yayınlar açmaktadır.

  • Berkcan Güven: aynı zamanda youtuber da olan Berkcan, en çok izlenen Twitch yayıncılarından biridir. Yayınlarında oyun oynama ve sohbet etmenin yanı sıra şarkı söylemesi ve dans etmesi gibi durumlarla da takipçilerini eğlendirir. 

  • Kendine Müzisyen: Kemal Can Parlak, Twitchte yaklaşık 3 milyon takipçiye sahiptir. Yayınlarının dışında farklı ve özgün tarzı sayesinde de oldukça fazla izleyiciye sahiptir. 

  • Cengiz Han: Ağırlıklı olarak Silk Road oynayan ve bununla ilgili yayınlar yapan Cengiz Han, yayından kazandıkları ile dünyayı geziyor.

  • PQueen: Pqueen olarak bilinen Pelin Baynazoğlu, yaklaşık 3 milyon takipçiye sahip olan twitch yayıncılarından biridir. Genellikle hikaye temi olan simülasyon oyunlarını oynayan Pelin, kariyerinde hızla büyümüştür. Mevcutta hem youtuber hem de Twtich yayıncısı olarak tanınır. 

  • Torbalı Gaming: Mustafa Kemal de başarılı twitch yayıncılarından biridir. Popüler oyunları oynayarak yayın açan Mustafa Kemal, twitcghte çok izlenen yayıncılar arasında yer alır.

  • wtcN: Ferit Karakaya gerçek ismi olan wtcN, profesyonel şekilde oyunlar oynamaktadır. Fortnite, LoL, PubG gibi oyunlar oynayarak kariyerinde hızla yükselen yayıncı aktif olarak Twitch yayınları açmaya da devam etmektedir. 

  • Levo: Levent Balım’a ait olan yayın kanalı, ülkemizde çok izleyici alan popüler yayın kanallarından biridir. Popüler oyunlar oynar ve aynı zamanda sohbet de ederek kullanıcılara yayın sunar. 

  • Eray: 1 milyon takipçisi olan Eray, son derece başarılı yayın yapan Türk yayıncılardan biridir. Yayınlarının izlenme sayısı oldukça yüksektir. 

  • Mithrain: Cem Karakoç ismine sahip olan Mithrain, ortalama 1.7 milyon takipçiye sahiptir. Twitch için oldukça başarılı olan bu sayı, giderek artmaya da devam etmektedir. Paylaştıği canlı yayın ve videolarla son derece popüler olan mithrain, oldukça fazla kullanıcının beğenerek izlediği platformlardan biridir. 

  • Jahrein: twitch’in popüler yayıncılarından biri olan Ahmet Sonuç, birçok izlenme sayısına ve takipçiye sahiptir. Sohbet ve oyun alanında ürettiği içeriklerin yanı sıra fenomenlerle ya da siyasilerle de röportajlar yapmaktadır. Aynı zamanda Rekkitz adında toplam dört yayıncıdan oluşan da bir ekip kurmuştur. Canlı yayın ve podcast üretmektedirler. 

  • Rraenee: gerçek adı Mert Yılmaz olan yayıncı, twitch platformunda sık izlenen yayıncılar arasında yer alıyor.

Genel olarak twitchin en popüler yayıncısını belirtmek zordur. Çünkü bu dönemsel olarak değişmektedir. Aynı zamanda biraz da yayıncının kendisine bağlı olan bir durumdur. Yayıncı daha az aktif olduğu bir dönemdeyse, diğer yayıncılar daha çok izlenme alarak onu geçebilir. Bu yüzden genel bir liste çıkarmak daha doğru olacaktır. Ancak bu liste bile zamanla değişir. Yaşadıkları çeşitli durumlar sebebiyle bir süre yayın açamayan twitch yayıncıları elbette olabilir.

Twitch Nasıl Kullanılır? Yayınlar Nasıl İzlenir?

Sosyal medya kullanıcılarının çoğu, twitch yayınlarının nasıl izlendiği konusunda sorular sorar. İzlemek istedikleri oyunları ya da yayıncıları nasıl bulacaklarını da merak ederler. Twitch aynı zamanda sadece oyun videoları ile ilgili yayınlar yapılan bir platform değildir. Dolayısıyla podcastler ya da sohbetlere de katılmak mümkündür.

Twitch nasıl kullanacağını merak edenler için ise yapmaları gereken öncelikle tarayıcılarının web sayfalarından twitch web sitesine girmektir. Üye olmadan da ana sayfada yer alan birçok içeriği izleyebildiğiniz gibi, üye olarak daha avantajlı şekilde içeriklere erişebilirsiniz. Sitenin sağ üst köşesinde yer alan kaydol seçeneğini seçip topluluğa kısa sürede üstelik ücretsiz olarak katıldığınızda artık twitch ailesinden biri olursunuz.

Eğer aklınızda herhangi bir yayıncı varsa direkt olarak adını arama kısmına yazabilirsiniz. Aklınızda herhangi bir yayıncı yoksa aradığınız ve yayınlarını izlemek istediğiniz oyun adını yazabilirsiniz. Böylece karşınıza en çok izlenen videolar çıkmaya başlar. Aynı zamanda aktif olan canlı yayınları görerek bunlara katılabilirsiniz. Eğer aklınızda herhangi bir şey yoksa gözat kısmından zevkinize uygun olacak kategorilerde gezebilirsiniz. Herhangi bir kullanıcının yayınına katıldığınızda sohbet kısmından siz de sohbetlere dâhil olabilir, kendinizi ve görüşlerinizi de ifade edebilirsiniz.

Twitch’in Avantajları Nelerdir?

Popüler sosyal medya platformları arasında yer alan twtichin hem yayıncılar için hem de izleyiciler için avantajları vardır. Öncelikle tamamen ücretsiz bir üyelik sistemine sahip olduğu için isteyen kullanıcı yayıncı olabilirken isteyen ise izleyici olabilir. Twitch kullanıcıları, eğer diğer yayınları izlemek için twitch platformunu kullanıyorsa oldukça geniş bir arşive de sahip olurlar. Birçok popüler oyunun yanı sıra podcast yayınları gibi farklı kategorileri de değerlendirerek son derece fazla alternatif arasından kendilerine uygun olan yayınları izleyebilirler. Özellikle oyun yayınlarında izledikleri zaman kendileri de bu oyunları oynarken çeşitli ipuçları ve taktikler öğrenirler. Aynı zamanda sohbet yayını da yapan yayıncıları dinliyorlarsa eğlenceli bir zaman da geçirirler. Sohbet odasından bire bir sohbette de bulunmak mümkün olur.

Eğer twitch platformunu kendiniz yayın açmak için kullanıyorsanız kendinizi göstermeniz için büyük bir fırsat elde edersiniz. Twitch yayıncıları yeterli başarıya ulaştıklarında gelir elde eder. Youtube gibi izlenme sayısı ya da abone sayısı ise değil, twitchte bağışlarla para kazanılır. Yani, eğer kullanıcı yaptığınız yayını beğeniyorsa size bağışta bulunur. Burada önemli olan ise bu durumda başarılı ve dikkat çekici yayınlar yapmak ve kullanıcının yayında kalmasını sağlamaktır. Hem dünyada hem de ülkemizde oldukça yaygın olan twitch platformu son derece fazla kullanıcı ve yayıncıya da sahiptir.

Ülkemizde de oldukça fazla popüler olan twitch yayıncısı vardır. Bunlar zamanla youtube gibi platformlarda da yer almaya başlayabildiği gibi hala sadece twitch üzerinden yayın yapanlar da mevcuttur. Twitch platformu, diğerlerine göre daha yeni bir oluşum olsa da son derece fazla kullanıcı tarafından sevilerek karşılanmış ve kısa sürede ciddi bir yükseliş elde etmiştir.

Twitch kullanan yayıncılar başarılı yayınlar yaparak izleyicilerden bağış alırlar. Bu bağış sayesinde de ek gelir elde etmeye başlarlar. Bu durum ilerlediğinde ve twitchin en popüler yayıncıları arasında yer almaya başladıklarında ise artık bu bir ek gelir elde etmekten çıkar ve direkt olarak işleri haline de gelebilir. Bunu sağlamak için ise gerçekten izleyicileri bağlayıcı yayınlar yapılmalıdır. Yalnızca oyun videolarınızın dikkat çekici olması bir yere kadar yeterli olabilir ancak bunun kalıcı olması ve belirli bir kitle kazanmak için yapmanız gereken aynı zamanda sohbet de etmektir. Bu sayede daha fazla hayran kitlesine ulaşabilirsiniz.

Twitch Yayıncıları Nasıl Popülerlik Kazanabilir?

Twitch yayıncılarının popülerlik kazanabilmesi için bazı konulara dikkat etmeleri gerekir. Bu sayede olduğundan daha kısa sürede istedikleri amaca ulaşarak twitchin en popüler yayıncıları arasında yer alabilirler. Twitch yayıncıları öncelikle başkalarını taklit etmeden doğal halleri ile yayın yapmalıdır. Bunu da izleyiciye başarılı bir şekilde geçirebilmeleri önemlidir. Böylece izleyiciler sizi daha kolay tanıyacak ve kısa sürede hayran kitleleriniz artacaktır. 

Twitch yayıncıları için en önemli noktalardan biri ise izleyicinin de varlığını unutmamak. İzleyici ile sohbet ederek, hediyeler göndererek ya da çeşitli şekillerde iletişimde bulunarak onları da unutmadıklarını göstermeleri gerekir. Aynı zamanda bağış aldıklarında da ara sıra teşekkür etmeleri ve izleyicilerine mesaj göndermeleri isabetli olacaktır. 

Twitch yayıncıları, kendi yayınlarını yaparken görsel olarak da dikkat etmeli ve kaliteli yayınlar yapmalıdır. Bunun için de kullanılan ekipmanların kaliteli olması gerekir. Aynı zamanda kullanılan internet bağlantısı da kesintisiz ve kaliteli yayın için oldukça önemlidir. Twitch canlı yayınlarınızı daha çok kişinin izlemesini istiyorsanız önceden duyurmanız da gerekebilir. Özellikle bu platformda yeniyseniz daha çok kişinin size ulaşabilmesi için diğer sosyal medya platformlarında paylaşımlarda bulunmanız oldukça etkili olacaktır. Bu sayede izleyici sayınız da artacaktır. 

Twitch yayıncılarının ortak noktalarından biri ise profesyonel oldukları ve izleyenlerin dikkatini çekecek ve popüler olan oyunları tercih etmeleri gerekir. Bu da son derece başarılı ve gerçek bir sonuç almalarını sağlar. Popüler twitch yayıncılarından biri olabilmek için bu yöntemleri uygulamak, daha kısa sürede daha çok başarı elde etmeyi sağlar. Ülkemizden de birçok başarılı yayıncı yıllardır bu şekilde para kazanmakta ve yayınlar yapmaktadır. Hatta içlerinde iyice popüler olarak başka sektörlerde de yer alanlar vardır. Ancak bu elbette garantisi olan bir durum da değildir, popülerliği bir anda yakaladığınız gibi bir anda da kaybetmeniz mümkün olabilir.