Spotify Nedir? Ne Kadar?

Spotify Nedir? Ne Kadar?

Günümüzde birçok sosyal medya platformu hayatlarımızı kolaylaştırmaya devam ederek hayatlarımızın bir parçası haline de geliyor. Bazıları sadece eğlence amaçlıyken bazıları da günlük hayatta çeşitli anlarda sağladığı kolaylıklar ile tercih ediliyor. Bu sosyal medya platformlarının her birinin de birbirinden farklı yönleri bulunuyor. Video yükleme ve izleme, fotoğraf yükleme, anlık olarak canlı yayın yapma, metin yazma gibi birçok seçeneği olan sosyal medya platformlarının kimileri tutunarak gündemde kalmayı ve popüler platformlar arasında yer almayı başarırken, kimileri de güvenlik açıkları, kullanım yetersizliği ya da yeterince reklam yapılmaması gibi özelliklerden dolayı ksıa sürede unutuluyor. Bir platformun etkin olabilmesi ve yayılması için reklamının da iyi yapılması gerekiyor. Ancak bunun dışında başarılı özelliklere de sahip olmaları gerekiyor. 

 

Instagram, youtube, tiktok gibi platformlar oldukça yaygın kullanılan platformlar arasında yer alıyor. Her birinin kendine has özellikleri olsa da bunlar son derece popüler olan ve milyonlarca kullanıcısı olan platformlar arasında yer alıyor. Bunlar arasında daha yeni olsa da spotify da en çok tercih edilen ve oldukça fazla kullanıcısı olan platformlardan biridir. Spotify kullanıcıları, her geçen gün de artmaktadır. Peki, adı son dönemlerde oldukça sık duyulan spotify nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Ücreti ne kadar? İşte aradığınız tüm soruların cevapları…

 

Spotify Nedir?

 

Spotify, öncelikle müzik odaklı bir platformdur. Dijital olarak müzik, podcast ve video dinleme hizmeti veren spotify, her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Dijital müzik platformu olarak kurulan spotify, İsveç merkezlidir. 2006 senesinde kurulan platform, şu anda neredeyse tüm dünyada kullanılmaktadır. Toplam 20 farklı ülkede kullanılabilen spotify, aylık üyelik sistemiyle çalışır. Kullanıcılara birçok müziğin defalarca dinlenebilme imkanını sunar. Aynı zamanda sunduğu birçok özellik sayesinde herkesin zevkine uygun müzik önerileri de yapar.

 

Kulaklığınızı takıp istediğiniz müziği anında dinleyebileceğiniz bir uygulama olan spotify, son derece başarılı bir şekilde günümüzde kullanılmakatadır. Arabada, kulaklıkla, hoparlörlere bağanarak daha yüksek sesle dinleyebileceğiniz spotify, aynı zamanda diğer sosyal medya platformlarında paylaşılma özellikleri de kısa sürede yaygınlaştı. Genellikle genç kesimden kullanıcıya sahip olan spotify, aslında herkesin kolaylıkla kullanabileceği basit bir arayüze de sahiptir. 

 

Toplam kullanıcı sayısının ekim 2022 itibariyle 470 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen spotify, arama hizmeti ile istediğiniz müziği kolayca bulabilmenizi de sağlar. Arama kısmına sanatçı adı, tür, şarkı adı ya da şarkının belirli bir sözünü yazdığınızda aradıklarınızı bulabilirsiniz. Aynı zamanda beğendiğiniz şarkıları kitaplıklarınıza ekleyerek daha sonra daha kısa sürede bulabilirsiniz. Kendi çalma listenizi oluşturarak bunu arkadaşlarınızla ya da tanımadığınız diğer insanlarla da paylaşarak onlara da kolaylık sağlayabilirsiniz. 

 

2006 yılından beri hayatlarımızda olan spotify, Stardoll’un eski çalışanlarından Daniel Ek ve Trade Doubler’ın kurucu ortaklarından Martin Lorantzon tarafından kurulmuştur. Stokholm’de kurulan spotifyin genel merkezi de Londra’da yer alır. İlk dönemlerde sağlam bir etki yaratamamanın etkisiyle, zarar eden spotify, 2008 senesinde 4 milyon dolar kadar zarar ettiğini de açıklamıştı. Bu döneme kadar ücretsiz üyelik için davetiye alma durumu vardı. Ancak davetiyesiz olarak sadece ücretli Premium abonelik alınabiliyordu. Bu durum, zararda en çok rolü oynayan durumdu. 

 

2009 yılının ilk aylarında, ücretsiz kullanımların davetiyesiz olarak yapılabilmesi için adım atıldı. Bu ilk olarak da Birleşik krallıkta denendi. Bu dönemde yayın kayıtları da hızla artınca 2009 yılının sonlarında bu ücretsiz hesap işlemini tekrar kapattı. Ve bu dönemden sonra Birleşik Krallıkta da ücretsiz üyelik yeniden sona erdi.

 

Yine 2009 yılında spotify, ciddi bir güvenlik açıklarının olduğunu duyurdu. Henüz çok yeni olan platform, hala birçok yenilik ve sorunla da karşılaşıyordu. Bunlardan biri  kötü niyetli kullanıcıların üyelerin mail adreslerini şifrelenmiş parolalarını ele geçirebilme imkanı elde edebilmesi oldu.  2010 yılında Symantec adlı bir anti virüs uygulaması spotifyı kullanarak birçok bilgisayarın bu uygulamaya erişimini engelledi. 2010’lu yıllardan itibaren ise yaptığı güvenlik ve gizlilik kontrolleri sayesinde daha etkin hale gelen spotify, dünya ekonomik forumu tarafından da teknoloji öncüsü olarak tanıtıldı. 

 

Zamanla bilgisayar sürümünün dışında mobil sürüme de yer vermeleri, daha kısa sürede yaygınlaşmalarını ve daha çok kişinin tercih etmesini sağladı. 2013 senesinde yaptığı yeniliklerden biriyle de adından oldukça fazla söz ettirdi ve binlerce abone kazanmayı başardı. Bu da ipad ve iphone kullanıcıları için radyo uygulamasının gelmesi oldu. Üstelik ücretsiz olarak gelen bu uygulamadan sonra ise 2013 yılının son ayında herkes için belirli özellikler ücretsiz hale getirildi. Daha fazla özellik ve ayrıcalıkla kullanmak isteyenler için ise ücretli Premium avantajlı üyelikler sunulmaya başlandı. 

 

2017 yılında beğenilen halini almaya başlayan ve ilk temellerinin 2015 yılında atıldığı sanatçılar için spotify ise kullanıcıların sanatçılar için de kullanılabilir olmasını sağladı. Bu sayede sanatçılar birçok açıdan veriye ulaşma imkânı elde edebilecekti. Coğrafi veriler, aylık dinlenme sayıları, demografik veriler, dinlenme süreleri, en çok dinlenenler gibi detayları sunması da sanatçıları memnun eden bir özellik oldu. Sanatçıların profillerine getirilen doğrulama özelliği yani mavi tik iaşreti ile de sanatçıların gerçek hesapları olduğu da onaylı hale gelmiş oldu. 

 

Spotify Nasıl Üye Olunur? Üyelik Seçenekleri Nelerdir?

 

Sosyal medya platformları arasında dijital müzik dinleme imkanı sunmasıyla son derece popüler olan spotifya nasıl üye olunacağını merak eden de oldukça fazla kişi vardır. Spotify üyeliği almak son derece kolaydır. Mobil telefonlarınıza indirdiğiniz spotify uygulamasını ya da bilgisayarınızın tarayıcısından açtığınız spotify web sitesini bularak, üye ol kısmını seçmeniz gerekir. Spotify için kaydol dedikten sonra mail adresi, daha sonra parola oluştur demeniz yeterli olacaktır. Daha sonra dilerseniz profilinizden diğer bilgilerinizi de doldurabilirsiniz.

 

Spotify birçok avantaja sahip olan ve sizlere kolaylıkla ijital müzik ve podcast dinleme imkanı sunan sosyal medya platformlarından biridir. Ancak spotify tek tip üyelik içermez. Ücretli ve ücretsiz olarak sundukları iki üyeliğin dışında, Premium üyeliklerin seçenekleri de vardır. Ücretsiz olarak da oldukça kullanışlı olan spotify, Premium üyelikle birçok avantaj sunarak müzik keyfinizi kat kat arttırır. Elbette memnun kalmadığınız ya da gerek görmediğiniz durumda Premium üyeliği sonlandırabilirsiniz.

 

Spotifyı isterseniz ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ancak tam anlamıyla verimli kullanabilmek isterseniz de Premium üyelikleri tercih edebilirsiniz. Spotify Premium ile birçok avantaj elde ersiniz ve bu sayede müzik dinlemenin keyfini doyasıya çıkarırsınız. Spotify Premium üyelik ücreti ise 2023 yılının son durumunda 39.99 TL aylık olarak belirlenmiştir. Dilediğiniz zaman anında iptal edebileceğiniz üyeliğiniz ile oldukça memnun kalacak ve sonsuza dek devam edeceksiniz. Aynı zamanda farklı üyelik avantajları da sunan spotify, duo planını aylık 54.99 TL olarak sunar. Aile planının aylık ücreti ise 64.99 TL olarak belirlenmiştir. Öğrenci planı ise bütçe dostu olarak 21.99 TL olarak ayarlanmıştır. Bu üyelik seçenekleri arasından size en uygun olan üyeliği seçerek Premium üyeliğin avantajlarından yararlanabilirsiniz.

 

Spotify Premium Üyelik Avantajları Nelerdir?

 

Sosyal medya platformları arasında video ve müzik hizmeti veren firmaların çoğunun Premium olan ücretli seçenekleri de bulunuyor. Kullanıcılar, neden ücretsiz olarak da spotify kullanabiliyorsam, ücretliyi tercih ediyim diye düşünebilir. Ancak bilmeleri gereken spotify Premium üyeliğini oldukça ciddi avantajlarının olmasıdır. İşte spotify Premium üyeliğin tercih edilmesini sağlayan o harika avantajları:

  • Dijital video izleme ya da müzik dinleme uygulamalarının en büyük sorunu belki de reklamlardır. Spotify Premium ile müzikleri reklamsız olarak dinlersiniz. Bu da müzik zevkinizin bölünmesini engeller.

  • Müzikler ve çalma listeleri üzerinde daha fazla hakimiyetleri olur. Ücretsiz üyelik kullanan kişiler, yalnızca karışık çal seçeneğini kullanabilir. Ancak Premium üyeler istemedikleri şarkıları geçebilir, kendi zevklerine uygun listelere ulaşabilir. Müziklerin de istedikleri sırayla çalınmasını sağlayabilirler. 

  • Yeni müzikleri anında dinlemek ve ilk haberdar olanlardan olmak istiyorsanız Premium üyelik tam size göre! Bu sayede favori sanatçınızın yeni çıkan şarkısından hemen haberdar olur ve ilk dinleyenler arasında yer alırsınız.

  • Spotifyı ücretsiz kullanan kullanıcılar, internet varken yalnızca müzikleri dinleyebilir. Ancak spotify Premium üyeleri, internetsiz olarak da müzik dinleme keyfini çıkarabilirler. Bu belki de Premium üyeliğin sunduğu ve en çok tercih edilme nedeni olan avantajlardan biridir. 

  • Spotify premiumun diğer avantajlarından biri ise ses kalitesinin daha yüksek olmasıdır. Bu sayede kullanıcılar, dinledikleri müzikten daha fazla keyif alır ve daha çok müziğin tadına varırlar.

Spotify Premium ile sunduğu avantajlar sayesinde kullanıcılarının daha rahat ve daha avantajlı olarak müzik dinlemesini sağlar. Bu özelliklerin kendisi için çok da önemli olmadığını düşünen kişiler ise ücretsiz üyeliği kullanabilir. Spotify, özellikle 2010 yılından sonra hem ücretli hem de ücretsiz üye sayısını oldukça hızlı şekilde arttırmıştır. Bu da firmanın yaptığı yeniliklerin kullanıcıların da hoşuna gittiğinin bir göstergesi olmuştur. Zamanla yaptıkları güncellemelerle yeni özellikler ekleyen, kullanıcılar için saptadıkları hataları ve açıkları düzelten spotify bu sayede oldukça fazla kullanıcı kazanmaya da devam etmektedir.

 

Spotify, istediğiniz zaman istediğiniz yerde binlerce şarkı arasından istediğiniz şarkıyı dinleme imkanı sunduğu için oldukça fazla tercih edilir. Arama kısmına yazdığınız her şeyin karşılığını bulmanızı sağlar. Ayrıca kitaplık özellikleri sayesinde beğendiğiniz şarkıları oraya eklersiniz. Bu da tekrar tekrar arama yapmadan favori şarkılarınızı bulmanızı sağlar. Spotify aynı zamanda sizin için çalma listeleri de oluşturmutur. Mutlu şarkılar, 90’lar pop gibi genel başlıklar altında yer alan şarkılara ek olarak Ebru Gündeş’in efsane şarkıları gibi başlıklarla tek bir sanatçının şarkılarına da erişim sağlar. 

 

Spotify sanatçılar için de oldukça kullanışlı bir uygulamadır. Bu sayede sanatçıların kendi istatistiklerini ve dinlenme sayılarını görebilir. Kullanıcılar kendilerinin toplam dinleme sürelerini, en çok dinlediklerini ve buna benzer detayları görebilirler. Sportiy özellikle dijital müzik dinleme anlamında sunduğu yenilikler sayesinde en çok tercih edilen ve kullanılan platformlardan biridir. 

 

Spotify İnterneti Ne Kadar Harcar?

 

Spotify, özellikle ücretsiz kullanıcılar için mecbur internetle kullanılan platformlar arasında yer alır. Bu yüzden ne kadar internet harcadıklarını da merak ederler. Spotify ile müzik dinlemek çok fazla internetinizin gitmesine sebep olmaz. Video izlemenin aksine daha avantajlı olarak internet kullanımı sağlar. 1 GB internet harcamak için ortalama 90 saat spotifyda şarkı dinlemeniz gerekir. Bu da oldukça avantajlı bir durumdur. 

 

Spotify kullanan kullanıcıların neredeyse tamamı üyeliklerini iptal etmedikleri gibi premiuma da taşımıştır. Bu da aslında ne kadar başarılı bir platform olduklarının göstergesidir. Özellikle ilk 8 – 10 yıldan sonra yaptıkları gelişmeler ve kapattıkları güvenlik açıkları ile son derece başarılı ve etkin paltformlar arasında yer almışlardır.

 

Her yerde kolaylıkla müzik dinlemek, yeni çıkan şarkılardan haberdar olmak ancak aynı zamanda da eski şarkıları da anında dinlemek istiyorsanız işte hemen spotify indirin ve üye olun. İster ücretsiz üyelikle hiç para harcamadan spotify kullanın, isterseniz de aylık oldukça makul fiyatlarla sunulan Premium paket seçeneklerine bakarak karar verin ve üye olun her şekilde son derece memnun kalacağınız bir hizmeti size sunuyor. Sporda, yolda, otobüste, yatakta, ders çalışırken… istediğiniz her an rahatlıkla kullanabileceğiniz başarılı ve gelişmekte olan bir uygulama olan spotifyda bugün sizlere daha iyi ve her geçen gün gelişen hizmet vermek için yaklaşık 7000 çalışan yer alıyor. 

 

Spotifya kısa sürede üye olarak siz de hemen doyasıya müzik keyfinin tadına varın. İstediğiniz her an binlerce şarkı arasından şarkı dinleyin. Seçim yapamıyor musunuz? İpucu verin ve spotify sizin için aradığınız şarkıları bulsun.