Sosyal Medyada Influencer Ne Demek?

Sosyal Medyada Influencer Ne Demek?

İnternetin hayatımıza kattığı en büyük özelliklerden biri de sosyal medyadır. Sosyal medya platformları hem ülkemizde hem de dünyada oldukça popüler olarak kullanılmaktadır. Dönem dönem ortaya çıkan sosyal medya platformlarının kimisi belirli bir dönem kullanıldıktan sonra unutulurken, bazıları da onlarca yıldır kullanılmaya devam ediyor. Sosyal medya platformlarının ömrü, platformun sahip olduğu özellikler kadar sunduğu yenilikler ve gündeme ayak uydurmasıyla da ilgilidir. 

 

Son dönemlerde sosyal medya kullanımının artmasının en önemli faktörlerinden biri de dijital pazarlama teknikleridir. Online satış ve reklamların da artarak popüler hale gelmesiyle birlikte markalar da buna önem vermeye başladı. Bu da zamanla influencer kavramını ortaya çıkardı. Hem markaların reklamlarının yapılması hem de kişilerin sosyal medyadan para kazanması açısından oldukça popüler olan influencer kavramı, giderek artmaya da devam ediyor. 

 

Sosyal Medyada Influencer Kavramı Nedir?

 

Sosyal medya platformlarında reklam yapma, içerik üretme anlamına gelen influencer kavramının neleri kapsadığı, kimlerin influencer olabileceği ve influencerların dikkat etmesi gereken durumları merak edenler oldukça fazladır. Sosyal medyada influencer olmak, öncelikle bir anda olabilecek bir şey değildir. Elbette bu yola influencer olarak çıkabilirsiniz ancak etkin hesaplar arasında yer almak biraz zaman alacaktır. Influencer, temel olarak insanlara hitap eden, insanlar için çeşitli kategori ve alanlarda içerikler üretebilen kişilerdir. 

 

Influencer olan kişi, kendi ürettiği içerikleri çeşitli düzenlemelerle paylaşarak takipçilerine sunar. Influencer kavramı genellikle yaygın olarak instagram ve youtube için kullanılır. Hesap sahipleri, burada ilgilendikleri alan ve kategorilerle ilgili ürettikleri içerikleri takipçileri ile paylaşırlar. Influencer olan hesapların genellikle fazla takipçileri, yüksek beğenileri vardır. Influencer olan kişiler, bundan gelir elde edeer. Dolayısıyla aslında meslekleri ya da meslek gruplarından biridir denebilir. Influencer olan hesaplar, genellikle şahıs hesaplarıdır. Özellikle kendilerini de sık paylaşan ve neredeyse her gün birçok paylaşım yapan bu hesapların, takipçileri ile de ilişkileri oldukça iyidir. Onlara zaman zaman cevap verirler hatta takipçileri için çekiliş gibi kampanyalar yaparlar. 

 

Influencer olan hesaplar, genelde uzun bir emek ve çalışma sonucu buna ulaşmışlardır. Bunu yapabilmek için tek şart yüksek takipçi değildir. Yüksek takipçisi olduğu halde influencer olamayan hesaplar da olabilir. Burada içeriklerin kalitesi, diğer hesaplara hitap edebilmek gibi detaylar da önemlidir. Influencer olmak için dikkat edilmesi gereken birçok konu da vardır. Uzun yıllar boyu influencer olan ancak bir anda bunu kaybeden hesaplar da olabilir.

 

Kimler ınfluencer Olabilir?

 

Influencer olmak için belirli bir şart yoktur. Biraz becerisi olan herkes sosyal medya için içerik üretebilir. Yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformları genelde youtube ya da instagram olduğu için influencer olan hesaplar da genellikle buralarda hesap ya da kanala sahiptir. Genelde 20 – 35 yaş arası kişilerin influencer olduğu görülür. Bunlar hem yeni jenerasyon olmalarından dolayı hem de teknolojiye ve gelişmelere daha kolay hakim olabilmelerinden dolayı fazladır. Kadın ya da erkek herkesin influencer olması mümkündür. Bir hesabın influencer olabilmesi için şart yoktur ancak belirli özelliklere sahip olmaları onların avantajlarına olacaktır. Özellikle yeni bu yola girenler için son derece önemli faktörler vardır. İşte bunlardan bazıları:

 

  • Belirli bir alanda ya da genel konularda konuşabilmesi, içerik üretebilmesi gerekir. Influencer olan kişilerin en önemli özellikleri koydukları videolarla kendilerini dinletebilmeleridir. Mutlaka kendilerinin görünmesi gerekmez. Ancak yine de çektikleri videolarda konuşmaları ile kullanıcılara hitap edebilmeleri gerekir. 

  • Çektikleri içeriklerin görüntü kalitesi önemlidir. Görüntü ne kadar başarılıysa hem o kadar net ve anlaşılır olacaktır hem de daha fazla insanın beğenisini kazanacaktır. 

  • Başka markalarla işbirliklerine açık olmaları hem daha kolay büyümelerini sağlar hem de daha kolay insanlara hitap edebilmelerini sağlar. Ancak yaptıkları marka işbirliklerini geçiştirme olarak değil, normal formatta hatta kullanıcıların işbirliği olduğunu fark etmeden yapmaları daha önemlidir.

  • Soru – cevap gibi etkinlikler yapmaları gerekir. Bu hem takipçilerini tanımalarını sağlar hem de takipçilerinin onlardan biri olduğunu hissetmesini sağlar. Aynı şekilde yaptıkları çekiliş ya da kampanyalarla da daha fazla etkileşim alabilirler.

  • Takipçi sayısı influencer yolundaki başarıda en önemli etkendir. Bir hesabın kaç takipçisinin olduğu, onun ne kadar insana başarıyla hitap edebildiğini gösterir. Bu yüzden mümkünse en çok da doğal yollardan takipçi arttırmaları gerekir. 

  • İçerik üreticisi olarak da bilinen influencerlar bu anlamda başarılı oldukları kadar aktif de olmaları gerekir. Gönderi paylaşımları ne kadar olduğu kadar, story veya hikaye paylaşımları da olması önemlidir. Her paylaşımın mutlaka özenle üretilmiş içerik olmasına gerek yoktur. Özellikle story paylaşımları doğal ve daha sık olursa takipçileri de daha memnun kalır.

 

Influencer olan ya da olmak isteyen kişilerin en çok dikkat etmesi gereken bu konuların dışında en önemlisi de taklit ve kopyadan kaçınmalarıdır. Başka hesapları ya da kullanıcıları taklit etmeleri, onların gönderi ya da konuşmalarını taklit etmeleri diğer kullanıcılar tarafından da olumsuz karşılanır. Bu da istenen etkiyi vermediği gibi olumsuz etki de yapar. 

 

Influencer olmak isteyenler aynı zamanda öncelikle diğer kullanıcıları da takip ederek fikir edinmeleri gerekir. Bu onlara hem yol gösterecek hem de daha özgün olmaları açısından fikir verecektir. Sosyal medyada influencer olan hesaplar, genelde tüm hayatlarını göz önünde yaşayan kişilerdir. Hatta dertleşen hesaplar da vardır. Bu da oldukça ciddi karar verilmesini ve iyi düşünülmesini gerektiren bir detaydır. 

 

Sosyal medyada başarılı influencer hesapları arasında yer almak için dikkat edilmesi gereken noktaları göz önünde bulundurarak içeriklerini üretmeleri gerekir. Zamanla ve sabırla gelen başarıları bekleyebilirsiniz. Influencer olarak bu yolda başarılı şekilde devam edebilmek için aktif olmayı ve özgün olmayı devam ettirmeniz gerekir. Geri kalanı güler yüzünüz ve başarınız ile yapar, başarılı ve tanınan influencer hesapları arasında yer alabilirsiniz.

 

Sosyal Medyada En Çok Influencer Hangi Kategoridedir?

 

Influncer, sosyal medyada birçok alanda karşımıza çıkar. Ancak en yaygın görülen kategorilerin başında en çok kadınlar tarafından kullanılan moda ve makyaj alanındadır. Makyaj yapma videoları, kombin videoları ve içerikleri son derece fazla talep görür. Bunun dışından yaygın olarak ev hanımları tarafından izlenen ve tercih edilen ev düzeni, temizliği ve alışverişi konusundaki içerikler çok izlenme alır. Temizlik püf noktaları, ev eşya önerisi kadınlar için oldukça avantajlı olur. 

 

Çocuklu annelerin de sık takip ettiği kategoriler, çocuk eğitimi, çocuk alışverişi gibi konuları içeren içerikleri üreten hesaplardır. Erkekler ise genelde araba, spor gibi konuları içeren içerik üreticilerini ve oyun alanında içerik paylaşımı yapan influencerları tercih ederler. Kategori ve konu ne olursa olsun mutlaka bir kesime hitap edecek konulardır. Önemli olan bunu doğru kesime ulaştırmayı kısa sürede başarmak ve dikkatlerini çekmeyi sağlamaktır. 

 

Yeni Influencer Olmak İsteyenlere Öneriler

 

Çağımızın gelişmelerine ayak uydurmak isteyen ve sosyal medyada influencer olmak isteyenlere bazı önerilerde bulunmak da faydalı olacaktır. Bu işe başlarken öncelikle sabırlı olmak ve hemen pes etmemek gerekir. Çünkü istenen başarıya kısa sürede ulaşmak pek mümkün değildir. Bu yüzden bunun bilincinde olarak bu sürece başlanmalıdır. Gönderilerin tekrara düşmemesi ve özgün olması da son derece önemlidir. Bir yerden sonra takipçilerin tekrara düştüğünüzü fark etmesi, takipçi sayınızın düşmesine sebep olur. 

 

Sosyal medyada içerik üretmek hem oldukça eğlenceli hem de son derece sabır isteyen ve aslında zor bir iştir. İlk etapta özellikle ilk deneyenler için oldukça basit olan bu iş, başına geçince hiç de öyle olmadığını gösterir. Bu yüzden bu işe başlarken bazı yönleri de göze almak gerekir. Öncelikle sosyal medyada influencer olmanın birçok olumsuz eleştiriyi de beraberinde getireceğini bilmeniz gerekir. İnsanları mutlu etmenin kolay olmadığı bir dünyada birçok insana içerikler sunmak demek, elbette beğenmeyen ve eleştiren insanların da fazla olacağı anlamına gelir. Hatta öyle sert yorumlar alabilirsiniz ki bu işi bırakmayı düşünebilirsiniz. Her şeyi kusursuz yapmanız bile buna engel olmayacaktır. Bir diğer gerçek ise istediğiniz kazanca ulaşmanızın da biraz zaman alabileceği ihtimalidir. Bunun için hemen yüksek gelirler elde edeceğinizi, her gün binlerce takipçi alacağınızı ya da marka işbirlikleri alacağınızı düşünmeyin. 

 

Sosyal medyada influencer olmak, aslında bir bakıma özel hayatınızın da bir kısmını burada yaşamak anlamına gelir. İçeriklerinizin kategorisine göre takipçileriniz, evinizi, çocuğunuzu,  mutfağınızı, sizi hatta banyonuzu bile görürler. Bu da bir yerden sonra özel alanınızın da bir kısmının aslında inşalara açık olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla buna da birçok eleştiri gelebiliyor. 

 

Sosyal medyada influencer olan insanlar, öncelikle bu işi ve artıları ve eksileriyle her yönünü sevdiklerini belirtir. Bunu yapabildiğinizde artık bu işin profesyonellerinden olduğunuzun göstergesi haline geliyor. Bu işi yaparken her türlü yönünü düşünüp girdiğiniz yolda sabırla ve istekle kararlı şekilde ilerlemeniz gerekir. Ancak bu şekilde istediğiniz başarıya ulaşarak siz de popüler influencer hesapları arasında yer alabilirsiniz.