İnternetin 2000’li yıllarda hayatımız girmesiyle birlikte zamanla birçok sosyal medya platformu ortaya çıktı. Bunların bir kısmı o döneme damga vurduktan sonra kayboldu, bazıları ise günümüzde hala kullanılıyor. Sosyal medya platformları hayatımızda bu kadar ciddi bir yer edinmişken, şirketlerin de bu dijital dünyaya ayak uydurması gerekiyor. Hizmetlerini tanıtmak, hedef kitlelerine ve müşterilerine ulaşabilmek ve yeni çağa ayak uydurduğunu ve yenilendiğini göstermek için şirketler de artık sosyal medya hesapları kullanmaya başladı. Bunu yapmayanlar ise zamanla kaybolacak olan şirketler arasında yer almaya başladı.
Sosyal medyada şirketlerin de yer almasıyla birlikte, ortaya yeni bir kavram çıktı: sosyal medya yöneticiliği. Adından da anlaşılabildiği gibi sosyal medyayı yönetme işini kapsayan bu kavram, son dönemlerde oldukça fazla rastlanmaya başladı. Peki nedir sosyal medya yöneticiliği? Nasıl sosyal medya yöneticisi olunur? Sosyal medya yöneticisinin görevleri nelerdir? gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.
Sosyal Medya Yöneticisi Ne Anlama Gelir?
Sosyal medya yöneticisi, bir şirketin ya da markanın sosyal medyasını yöneten kişidir. Yaptığı her faaliyeti şirketin sosyal medya hesabından yapan ve önceliği şirketi ön plana çıkarmak olan bu kişi, paylaşımları ve yazıları da kendi oluşturur. Sosyal medya yöneticiliği hizmeti alan markalar, daha kurumsal ve görsel olarak göze hitap eden, düzgün oluşturulmuş yazılarla yapılan paylaşımlara sahip olur.
Son dönemlerde sosyal medya yöneticiliğine rağbet oldukça fazladır. Her geçen gün de artacak gibi durmaktadır. Bunun sebebi artık alışverişten eğitime kadar her konuda sosyal medya ve dijital platformların kullanılıyor olmasıdır. Bu yüzden markalar da sosyal medya platformlarında yer almaya ve böylece kendilerini müşterilerine tanıtmaya ve müşteri çekmeye yönelmeye başladılar. Ancak her zaman buna vakit bulmak ya da sosyal medya hesaplarını %100 verimli olacak şekilde kullanmak mümkün olmayabilir. İşte bu durumda sosyal medya yöneticiliği hizmetine başvurulur. Sosyal medya yöneticisi ile anlaşıldığında bu kişiler, ilgili markanın adını, faaliyetlerini, başarılarını ve gelecek planlarını net ve açık bir şekilde anlatır. Bunu yaparken de dikkat çekici görseller kullanmaya özen gösterir. Böylece kullanıcılara hitap ederek dikkat çeker.
Sosyal Medya Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?
Sosyal medya yöneticileri bağımsız olarak çalışabildiği gibi bir firmaya bağlı olarak da çalışabilir. Bunlardan tercih edilerek anlaşılan sosyal medya yöneticileri ile hizmet süresi konusunda anlaşılır. Bu genelde değişken olmaktadır. 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl hatta daha uzun aralıklarla sosyal medya yöneticilerinden hizmet alınabilir. Daha sonra istenirse sözleşme yenilenerek uzatılabilir. Bu sosyal medya yöneticisinin markalarınız için yerine getirmesi beklenen görev ve sorumluluklar şu şekildedir:
Şirketin aktif olarak kullandığı tüm sosyal medya hesaplarını yönetir. Aynı zamanda eğer bir sosyal medya hesabı yoksa oluşturur.
Sosyal medya hesabının kullanıcı adı, hesap bilgileri gibi bilgilerini tamamlayarak tamamen doğru içerikler oluşturur.
İlgili sosyal medya platformu için özgün, yaratıcı ve dikkat çekici içerikler oluşturur.
Şirketin yaptığı sosyal medya platformlarının etkili ve işe yarar şekilde kullanılmasını sağlar.
Yalnızca paylaşım yapmak değil, yapılan paylaşımların etkinliğini izleyip analiz etmede de görevlidir. Yani paylaşılan gönderilerin hangileri en çok beğeni ve tıklanma almış, hangi gönderilerle takipçi sayısı artmış ya da beğeni sayısı düşmüş gibi analizler yapar. Bunun sonucunda da olumsuz olanların düzeltilmesi için yöntemler düşünür.
Pazar analizi ve rakip değerlendirmesi yapar. Bunun sonucunda gönderileri için yeni fikirler edinir.
Anket, soru – cevap gibi kullanıcıların fikirlerini alma odaklı paylaşımlar yapar. Örneğin bir ayakkabı markası bir ayakkabı paylaşarak renk seçenekleri sunar. Bu sayede aslında müşterilerin nabzını ölçerek en çok ne renge yöneldiklerini de öğrenebilir.
Sosyal medyada faaliyet göstererek ve aktif olarak tanınabilirliği arttırır.
Rakiplerin paylaşımlarına ve gönderilerine bakarak fikir edinirler.
Tüm bunların dışında eğer markalarla yaptıkları farklı anlaşmalar varsa ek olarak onları da yerine getirir. Sosyal medya yöneticisinin her şeyden önce yapması gereken ise aktif olmak ve marka yararına paylaşımlarda bulunmaktır. Bunu uzun sürelerde değil, daha kısa aralıklarda yapması da önemlidir.
Nasıl Sosyal Medya Yöneticisi Nasıl Olunur?
Sosyal medya yöneticisi olmak için öncelikle üniversitelerden gerekli bölümlerden mezun olmak gerekir. İletişim, reklam, halkla ilişkiler, radyo ve televizyon gibi bölümlerden mezun olanlar, sosyal medya yöneticiliği yapabilir. Aynı zamanda bu konuda verilen birçok eğitime katılmak da sosyal medya yöneticiliği konusunda bilgilerinizi arttırır.
Sosyal medya yöneticiliği yapacak olan kişi, yalnızca okulunu okuması ile yeterli olmaz. Güncel gelişme ve yenilikleri de takip ederek sürekli kendilerini geliştirmeleri gerekir. Bu sayede markalara verdikleri hizmet de başarıya ulaşmış olur. Sürekli kendin geliştiren, hizmet verdiği marka için çabalayan ve son derece özverili olarak bu işi yapanlar, hem kendilerini sektörde kanıtlamış olurlar hem de hizmet verdikleri markalara da ciddi başarılar kazandırırlar.
Sosyal Medya Yöneticiliği Hizmeti Almanın Avantajları Nelerdir?
Neredeyse herkesin en az bir tane sosyal medya kullandığı günümüzde, şirketlerin de yer alması kaçınılmaz hale geldi. Bu durumda da meslek olarak ortaya çıkan sosyal medya yöneticileri sık sık duyulmaya başlandı. Sosyal medya yöneticilerinden markalarınız için hizmet almanın avantajları ise son derece fazladır. İşte markanız için sosyal medya yöneticilerini tercih etmenizi sağlayacak sebepler:
Markanızın sahip olduğu sosyal medya hesabının etkin ve aktif olmasını sağlar.
Paylaşımları dikkat çekici olur.
Sık sık paylaşım yaptığı için kullanıcıların dikkatini çeker.
Sürekli aktif olması ve platformu geliştirmesinden dolayı takipçi sayısında ve beğeni sayılarında artış olur.
Markanızın hitap ettiği hedef kitleye ulaşması kolaylaşır.
Sosyal medyada aktif olması ile de markanın bilinirliği artar. Bu da markanın hitap ettiği kişiler için de olumlu bir izlenim bırakır.
Sonuç olarak sosyal medya yöneticiliği markaların günümüz dijital dünyasında ihtiyaç duyduğu hizmetlerden biridir. Sosyal medya yöneticiliği ile markalar kendi güçlerini gösterir ve hedef kitlelerine ve müşterilerine daha kolay ulaşabilirler. Bu yüzden son derece yararlı olacak olan sosyal medya yöneticiliği hizmeti ile markalar istedikleri görünürlüğü ve başarıyı daha kısa sürede elde edebilirler. Bu da markalara birçok yönden olumlu izlenim bırakır. Satış, bilinirlik, daha fazla kişiye ulaşma ve benzeri durumlarda hızla ilerleme kaydederler. Bu yüzden markaların başarıları da gün geçtikçe artarak büyür. Kısa sürede rakiplerinin hızla önüne geçerler ve bu sayede de rakiplerinden de müşteri kazanmış olurlar.
Özellikle yeni kurulan işletmeler, eski sistem reklamlar vererek istedikleri başarıyı kısa sürede elde edemezler. Bu yüzden kendilerini artık en popüler olan ve birçok işin de oradan halledildiği sosyal medyada göstermeleri gerekir. Bunu marka sahipleri ya da çalışanları yeterince başarılı olarak yapamayabilir. Çünkü görsel olarak yeterli gönderiler oluşturamazlar. Marka kalitesini arttıracak kısa ve öz cümleler kurmaları gerekir. Aynı zamanda markanın sektörü gereği bazı gönderilerin farklı dillerini de yazmaları gerekebilir. İşte tüm bu hizmetleri profesyonel olarak almak için en iyi yol sosyal medya yöneticiliği hizmetleridir.
Sosyal medya yöneticiliği konusunda hizmet veren oldukça fazla firma ve bağımsız kişiler vardır. Bunlara ulaşarak bulunduğunuz sektörü, aktif olmak istediğiniz platformları ve diğer detayları belirttiğiniz zaman anlaşmaya varıp hizmet alabilirsiniz. Aynı zamanda hizmet almak istediğiniz süreye göre de fiyatta anlaştıktan sonra sosyal medya yönetimi konusunda hizmet almaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz her seferinde aynı kişiyle yenileyebileceğiniz gibi dilerseniz de farklı kişileri de deneyebilirsiniz.
Marka yöneticisi olarak hizmet aldığınız kişinin, bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması gerekir. Aksi takdirde markanıza zarar da verebilir. Bu yüzden sosyal medya yöneticisi olarak tercih ettiğiniz kişinin tecrübeli olması gerekir. Bu sayede markanız yeterli derecede kendini gösterir ve zamanla takipçi sayısı, beğeni sayısı ve satışlarda artış olabilir. Bu sayede markanız kısa sürede büyük bir ilerleme kaydeder.
Sosyal medya yöneticisi olanların ise yaptıkları işi gerçek bir özveriyle yapmaları gerekir. Hizmet verdikleri marka sahiplerinin isteklerini göz önüne alarak tüm işlerini önce marka sahibini memnun etmek ardından da markayı geliştirmek için çalışırlar. Markada gerçekleşen başarılı artış ile sosyal medya yöneticileri de başarılarını gösterir. Bu, diğer işleri için de iyi bir referans olur. Bu sayede daha çok sayıda markaya hizmet vermeye ve kısa sürede onlar da sektörde en iyilerden biri olmaya başlar. Sosyal medya yöneticiliği için kişinin kendini sürekli geliştirmesi ve akabinde bunu da hizmet verdikleri markayı da geliştirmeleri gerekir. Bu sayede son derece başarılı bir şekilde karşılıklı memnuniyet durumu yaşanmış olur. Günümüzde faaliyet gösteren markaların mutlaka sosyal medya kanallarında yer alması ve bunları yönetmek için de sosyal medya yöneticilerinden destek alması tavsiye edilir. Böylece markaların son derece başarılı ve tanınır olması daha mümkün olur.