Sosyal Medya Üzerinden Alışveriş Yapmak Güvenli Midir?

Sosyal Medya Üzerinden Alışveriş Yapmak Güvenli Midir?

Hızla gelişen çağa ayak uydurmak son derece önemlidir. Bu aynı zamanda birçok sektörün de dikkat etmesi ve ayak uydurması gereken durumdur. Aksi takdirde gelişmek ve bu düzende hayatta kalabilmek zordur. Dolayısıyla markalar da birçok popüler sosyal medya platformunda satış yapmaya başladılar. Bu da kullanıcıların aklına sosyal medya platformundan satışın riskleri ve ne derece güvenli olduğu gibi sorular getirmektedir. 

 

Sosyal medyadan alışverişin tercih edilmesinin ilk sebebi elbette daha kolay olmasıdır. İnsanlar oturdukları yerden oldukça kolay bir şekilde alışveriş yapabilir, dakikalar içerisinde alışverişlerini bitirebilir. Bir diğer sebebi ise sizden mesafe olarak çok uzak olan yerlerden de kolaylıkla alışveriş yapabilirsiniz. Hatta dünyanın bir ucundan bile ürün alabilirsiniz. Tüm bu artılarına ek olarak çoğu yerden alınan ürünler eğer olmazsa geri iade edilebilir. Bu yüzden risk de düşüktür. Burada tek önemli olan şey ise tercih edilen platformdaki satıcı firmanın gerçekten güvenilir bir satıcı olup olmadığıdır.

 

Online dünyada satışı ve sosyal medya platformlarında birçok marka ürün satmayı ve hizmet vermeyi kabul eder. Ancak bazı markalar geleneksel yaklaşımı sürdürmeyi tercih edebilir. Bu da online alışverişi ve sosyal medya platformundan alışverişi kabul etmezler. Ancak ne yazık ki bu durumda ciddi bir satış kaybı ve rakiplere bırakılan alan anlamına gelir. Bazıları bunu fark edince sosyal medya satışlarına yönelse de bazı firma sahipleri eskiden gelen alışkanlıkları geride bırakamayarak bunu reddeder. Ancak bu da birçok olumsuzluğu göz önüne almak anlamına gelir.

 

Sosyal Medyadan Nasıl Satış Yapılır?

 

Sosyal medya üzerinden satış yapmak her geçen gün daha popüler hale gelmektedir. Ancak bunu yapan ne kadar çok platform olsa da bunların hangilerinin güvenilir olduğunu anlamak zordur. Ancak öncelikle sosyal medyadan nasıl satış yapıldığı ve nasıl satın alındığı merak edilir. Sosyal medyadan ürünlerinizi satmak ya da hizmetlerinizi satmak istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken, satışı söz konusu olan ürün ya da hizmetlerin fotoğraflarının düzgün bir şekilde çekilmesidir. Bu sayede kullanıcılar net olarak gördüğü fotoğrafları alıp almamak konusunda daha net karar verebilir. Ardından sosyal medya hesaplarını işletme gibi bir moda alarak daha kolay hizmet verecekleri kişilere ulaşabilirler. Sosyal medya üzerinden satış yapılmasının birçok yöntemi olsa da genelde alıcı ve satıcı arasında özel mesaj üzerinden ya da uygulamaya yönlendirerek yapılan satışlar mevcuttur. 

 

Sosyal medyadan ürün almak isteyenler ise aynı şekilde alıcıyla iletişime geçerek fiyat, beden, renk ve boyut gibi bilgileri öğrenirler. Ardından işletme sahibinin çalışma şekline göre ödeme yaparlar. Bu sayede firma ürünü kargolar ve alıcı ürünü teslim alır. Burada verilen hizmete göre ya da kargolamanın yapıldığı yere göre ürünün teslim edilmesi uzun sürebilir. Ürünün geç gelmesi sanılanın aksine dolandırılma ya da kandırılma durumu anlamına gelmez. Genelde satıcılar ortalama olarak teslim tarihini bildirirler. Bunun üzerinden çok uzun zaman geçmediği sürece korkacak bir durum da yoktur. 

 

Günümüzde gelişen teknolojiyi birçok alanda kullanmanın mümkün olduğu görüldüğü gibi bunu kötü niyetle kullananlar da oldukça fazladır. Bu yüzden satın alma yaparken bu firmaların güvenilirliğini de sorgulamak gerekir. 

 

Sosyal Medya Platformundan Alışveriş Güvenli Mi Tehlikeli Mi?

 

Gündelik yaşamda artık birçok işimizi online olarak yapıyoruz. Dolayısıyla herkesin normal bulduğu ve alışkan olduğu bu durum aslında farkında olmasak da hayatımızın her yerindedir. Mutfak alışverişi, kozmetik, kıyafet, kitap, hobi parçaları… daha aklınıza ne gelirse bunları artık sosyal medyadan almak mümkün hale gelmiştir. Peki her zaman sosyal medya platformundan alışveriş güvenilir olur mu?

 

Sosyal medya platformları, kullanıcıları için güvenlik ve gizlilik sağlamasa konusunda ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Ancak bunu %100 tespit etmeleri çok zordur. Bu en çok da alışveriş ve ticaret durumlarında ortaya çıkar. Bu yüzden aslında sosyal medya hesaplarından alışveriş yaparken biraz dikkatli olmak ve bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Bu sayede daha büyük mağduriyetlerin önüne geçilir ve başarılı bir şekilde alışveriş yapılmış olur. İşte hem sizin hem de sevdiklerinizin daha kolay ve güvenilir bir alışveriş yapması için dikkat edilmesi gereken bazı ufak detaylar:

 

  1. Öncelikle alışveriş yapmak istediğiniz profili inceleyin. Takipçi sayısı, ürün yorumları, ürün beğenileri… tüm bunların sayısı size ipucu verebilir. Ancak bu her zaman %100 doğru değildir. Bilindiği gibi sosyal medya platformları için satın alma hizmetleri vardır. Bu hizmetlerde para karşılığı birçok popüler sosyal medya platformu için beğeni, takipçi hatta yorum elde edebilirsiniz. Bu yüzden güvenilir olmayan hesaplar bu yöntemleri tercih edebilirler. Burada anlayabileceğiniz bazı detaylar da vardır… eğer takipçiler yabancı ve hep farklı ülkelerdense ve zamanla bu sayı kendiliğinden azalıyorsa satın alma hizmetleri tercih edilmiştir. Bu durumda bu satıcıyı tercih etmemeniz gerekir. 

  2. Ürün fotoğraflarının çalıntı olmadığını anlamaya çalışın. Bazı hesaplar internetten buldukları fotoğrafları satarak kendi ürünleri gibi gösterir, ödeme alır ve ürün gelmez. Bu durumda fotoğrafların gerçek olduğunu anlamaya çalışmanız size ipucu verebilir. Bu aşamada satıcı ile direkt olarak iletişime geçin ve farklı açılardan fotoğraflar isteyin. Bu size anlamanız için fırsat verebilir.

  3. Ürün yorumlarına bakın. Kullanıcılar uyarıcı yorumlarda bulunmuş olabilir. Ancak aynı şekilde hiç yorum olmamış da olabilir. Bu yüzden yorumlara göre satıcının güvenilirliği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Genelde olumlu yorum alan ürünler ve geçmiş tarihlere kadar giden bu durum daha güvenilir olur.

  4. Ödeme seçeneğini mümkünse kapıda ödeme olarak tercih edin. Bu sayede eğer ürün gelmeyecek ya da yanlış ürün gelecekse bile kargo geldiği an müdahale etme ve geri gönderme şansınız olur. Online olarak kredi kartı bilgilerinizi ise kesinlikle vermeyin.

  5. Bulduğunuz satıcının takipçileri arasında ortak hesapların olup olmadığına bakın. Eğer ortak tanıdıklarınız varsa bu biraz daha güvenilir olabilir. 

 

Sosyal medyadan alışverişlerde her zaman önce dikkat edilmesi gereken konu sayfanın gerçek niyetinin ne olduğunu anlamaktır. Gerçekten satış yapmak ve firmayı büyütmek mi yoksa insanları dolandırmak mı? Bunu anlamak için ise bu birkaç yöntemden faydalanmak gerekir. Bu sayede mevcut birçok dolandırıcılığın önüne geçebilir ve mağdur olmaktan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda bazı hesaplar, fotoğrafta koydukları ürünün temel olarak aynısını gönderseler bile orijinal olmayan veya oldukça düşük kalitede olanlarını gönderirler. Bu da ilk etapta kişilerin doğru kargo aldığını düşündürse de aslında durum daha sonra ortaya çıkar. Bu da özellikle üzerinden zaman geçtiyse itiraz edilemez duruma gelebilir. Tüm bunları yaşamamak için bazı yöntemlere dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda alınan ürünün türüne göre sosyal medyadan tercih yapılmalıdır. Örneğin çok büyük teknolojik ürünler kurumsal olmadığı sürece internet satıcılarından tercih edilmemelidir. Bu gibi ufak yöntemlere dikkat ederek hem daha güvenli alışveriş yapabilirsiniz hem de paranızı daha emin bir şekilde harcayabilirsiniz. 

 

Sosyal Medya Alışverişinde Dolandırılanlar Ne Yapmalı?

 

Sosyal medyadan yaptığınız alışverişlerde diyelim ki tüm yöntemleri denediniz ve yine de anlamadığınız için dolandırıldınız. Şimdi ne yapacaksınız? Burada yapmanız gereken ne yazık ki kesin sonuç vermeyebilir. Bu yüzden alışveriş yaptığınız ve dolandırıldığınız platformda öncelikle hesabı şikayet etmeniz gerekir. Burada sizden bazı fotoğraf ve ispatlar istenebilir. Bu elbette daha yararlı olacaktır. Genelde sosyal medya platformlarında dolandırılanların paralarını alması veya mağduriyetlerin giderilmesi pek mümkün değildir. 

 

Sosyal medyanın hayatımızda edindiği yeri inkar etmek mümkün değil. Bu da karşımıza olumlu durumlar kadar olumsuz durumların da çıkma ihtimalini gösteriyor. Dolayısıyla sosyal medyada yapılan her türlü alışverişte hatta iletişimde dikkat etmek gerekir. Durum öyle bir boyuta gelmiştir ki bazen ürün almasanız bile dolandırılabilirsiniz. Size atılan mesajlara ilginç bir yazı ekleyip bir link paylaşmaları son derece fazla tercih edilen bir yöntemdir. Bu sayede sizi tıklattıkları link ile hesabınızı ele geçirebilirler. Bu yüzden tanıdığınız bir hesaptan bile doğrudan link gelirse tıklamamanız gerekir.

 

Sosyal medya son derece yararlı olduğu kadar zararlı da olabilen bir platformdur. Karşınıza kimin çıkacağı, neye mal olacağı belli olmayabilir. Bu sayede son derece ciddi dolandırıcılık durumları da meydana gelebilir. Bu anlamda aslında sosyal medya platformları ellerinden geleni yaparlar. Bir hesap belirli bir sayıda aynı sebepten şikayet aldığında, o hesap platform tarafından daha detaylı incelenir. Ve gerçekten böyle bir durum olduğu doğrulanırsa ilgili hesap kalıcı olarak kapatılır.