Sosyal Medya Fenomenleri Ne Kadar Kazanıyor?

Sosyal Medya Fenomenleri Ne Kadar Kazanıyor?

Günümüzde teknoloji ve bilimin ilerlemesiyle birçok alanda çeşitli gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerin kimisine istemeden de olsa ayak uydurmak zorunda olsak da kimilerine uyum sağlamak ise tercih meselesi oluyor. Ancak uyum sağlanmaya gelişme ve yenilikler de bir bakıma sizi çağın gerisinde bırakabiliyor. Bu şekilde ortaya çıkan gelişme ve yeniliklerden biri de internetin gelişmesiyle birlikte ortalama olarak 2000’lı yıllarda hayatımıza giren sosyal medya platformları oluyor. 

İlk yıllarda normal kullanımlara sahip olan sosyal medya platformları günümüzde bir gelir kapısı haline gelmiş durumda. Özellikle günümüzde popüler olan instagram ve youtube fenomenlerinin sayısı artmış durumda. Kimisi fenomen olmak ve para kazanmak için sosyal medya platformlarına giriş yapsa da kimisi de bu işi ilk zamanlardan beri yapan içerik üreticileri arasında yer alıyor.

Sosyal Medya Fenomeni Nedir?

Sosyal medya fenomeni dendiğinde birçok kişi yalnızca yüksek takipçi sayısı olarak anlasa da aslında durum sadece bu değildir. Takipçi sayısı yüksek olduğu halde herhangi bir kazanç elde edemeyen ya da “fenomen” kategorisinde yer almayan da birçok hesap ve kullanıcı vardır. Bir kişiye sosyal medya fenomeni demenin birçok kriteri var. İçeriklerinin başarısı bu yolda önemli olan ilk adımı oluşturuyor. Ayrıca içeriklerin yeterli beğeni ve izlenme alabilmesi de önemlidir. Bunlar olduğunda doğal olarak takipçi sayıları, beğeni ve izlenme sayıları da artıyor. 

Sosyal medya fenomeni, herhangi bir sosyal medya platformunda paylaştığı içerikler sayesinde beğeni, izlenme ve takipçi sayıları artıyor. Bu sayede de zamanla birçok kişi tarafından tanınan sosyal medya ünlüsü haline geliyorlar. Zamanla artan takipçi sayısı, o hesapların artık birçok kişiye ulaşmasını sağlıyor. Bu da bu hesapların reklam alması, marka işbirliklerinde bulunması ve çeşitli hizmet ve ürün satmalarını kolaylaştırıyor. Bu sayede para kazanabildikleri gibi, platformlar kendilerine göre hazırlanan sistem ve alt yapı ile belirli izlenme ve takipçi sayıları gibi kriterlere ulaşanlara da ödeme yapıyor.

Sosyal medya fenomenleri para kazanabilmek için çeşitli içerik paylaşımları yapıyor. Bunların içeriği kişiye göre değişkenlik gösteriyor ve genelde kişinin ilgi duyduğu alana yönelik oluyor. Standart hayatını çekenler, iş yaşamlarından paylaşım yapanlar, yemek yaparken video çekenler hatta yemek yerken video çekenler, gezdikleri yerleri çekenler, makyaj yapma videoları çekenler, araç merakı olanlara yönelik videolar çekenler ve içerikler paylaşanlar hızla birçok insan tarafından takip ediliyor. Aynı zamanda bu içeriklerin birbirlerinin tekrarı olmaması, benzer olmaması ve her seferinde yeni içerikler olması da önemli. Bu yüzden aslında içerik üreticisi olarak da adlandırılan fenomenler, eğer yalnızca kendi fotoğraflarını paylaşmakla kalıyorsa içerik üreticisi kapsamına girmiyor. Ancak elbette bu kişiler de sosyal medyadan para kazanabiliyor. Birçok insan sosyal medyadan ne kadar kazanıldığını merak ediyor. Kimileri aslında ufak tefek paralar olduğunu düşünürken, kimileri de oldukça ciddi kazançlar elde edildiğini düşündüğünü için merak ediyor.

Sosyal Medya Fenomenlerinin Kazancı 

Günümüzde birçok kişi sosyal medya fenomenlerinin kazançlarını merak ediyor. Bu yüzden de bu konula ilgili sık sık aramalar yapıyorlar. Sosyal medya fenomenlerinin kazancı aynı değildir. Yani sosyal medya platformuna göre, kişinin paylaşım, izlenme ve takipçi sayılarına göre bunlarda farklılık olabiliyor. 

İyi derecede takipçi kitlesine sahip olan ve başarılı içerikler üretenler sosyal medyadan aylık 50 bin TL civarı kazanabiliyor. Ancak özellikle bu işin ilklerinden olanlar hem daha çok takipçiye ve tanınabilirliğe sahip hem de gelirleri 50 bin TL’nin oldukça üstünde. İlk fenomenlerin ortaya çıkarak gelir kazandıkları bilgisi yayıldıktan sonra hızla bu şekilde gelir elde etmek isteyenlerin sayısı da oldukça arttı. En çok kazanç sağlayan ve en çok fenomene sahip olanlar ise genelde instagram ve youtube kanallarında yer alıyor.

Dünya genelinde influencer yani içerik üreticileri ve fenomenlere ayrılmış olan bütçe 1 milyar doların üzerindeyken, ülkemizde de bu rakam oldukça yüksektir. Yaklaşık 40 milyon TL’yi aşan bir fenomenlere ayrılmış bütçe söz konusudur. Bu fenomenler, artık istedikleri kitleye ulaştığında ise reklam yapmak ve işbirliklerinde bulunmak için 24 saatlik video paylaşımlarına bile ciddi ücretler istiyor. Ancak markalar da televizyonlara verilen reklamlara göre sosyal medya reklamlarının daha etkili olduğunun farkında. Bu yüzden reklam bütçelerini ağırlıklı olarak sosyal medya platformlarına aktarmış durumdalar.

Her fenomenin kazancının aynı olmadığını belirtmiştik. Ciddi kazançlar elde edebilmek için milyonu aşan takipçiler gerekir. Ortalama olarak 300.000 takipçi sayısına sahip bir hesap, günlük 100 TL’ye reklam aldığını varsayalım. Ayda ortalama 3.000 TL civarı kazanç elde eder. Ancak burada tek önemli olan takipçi sayıları değil. İzlenme, beğeni ve etkileşim sayılarının da yüksek olması gerekir ki marka güvenerek reklam versin. Bunun sebebi ise son dönemlerde popüler olan satın alma hizmetleridir. Satın alma hizmetleri doğru kullanıldığında özellikle fenomenlik yolunda ciddi başarılar kazandırır. Ancak yalnızca bu hizmetlerden yararlanarak para kazanmayı beklememeniz gerekir. Sürecin başında daha hızlı etkileşim almak ve daha çabuk dikkat çekme için tercih edilebilir. Daha sonra doğal yollardan artışların olması gerekir. Aksi takdirde markalar zaten bunun bilince olduğu için sizi reklam vermek için tercih etmez.

Birçok kişi sosyal medyadan para kazanmak için hemen hesap açıp kısa sürede de istediklerini elde edemeyince hesaplarını kapatıyor ya da kullanmıyor. Doğru ve güncel içerikler paylaşanlar, düzenli olarak aktif olanlar, taklitten ve tekrardan uzak olanlar ise biraz da sabrederek istedikleri amaca ulaşmayı başarıyorlar. Sosyal medyadan elde eden gelirler bazen ek kazanç elde etme imkânı sağlasa da bazen bunun çok daha ötesinde olabiliyor. Öyle ki günümüzde yalnızca sosyal medya ile geçimini sağlayan ve oldukça da lüks bir yaşam elde eden birçok fenomen de var. Bu kişiler zamanla takipçi sayılarını ve etkinliklerini kullanarak artık kendi marka ya da hizmetlerini sunuyor. Kendi parfüm markasını çıkaranlar, kozmetik sektörüne adım atanlar, giyim markası çıkaranlar bunlara verilebilecek örnekler arasında yer alıyor.

Sosyal medya fenomenlerinin kazancını etkileyen bir diğer durum ise bulundukları ülkedir. Yani her şeyi bire bir aynı olan ABD fenomeni ile Türk fenomen aynı kazancı elde etmiyor. Sosyal medya fenomeni olarak ülkemizde ciddi kazanç sağlamak ve bunu tek gelir kapısı haline getirmek biraz zor. Bunu ancak markalarla yaptığınız ciddi işbirlikleri ile sağlayabilirsiniz. Yalnızca izlenme ve beğeni sayılarından elde edeceğiniz kazançlar yetersiz olacaktır. Zaten 1 milyon üzeri takipçiye sahip olanlar artık kendi başlarına evlerinde içerik üreten kişiler değil, en az 2 – 3 ekibe sahip olan ve beraber iş çıkaran fenomenler oluyor. Her bir sosyal medya platformunun da kazanç elde etme şartı ve reklam sistemi farklı. İşte en çok tercih edilen sosyal medya platformlarının kazanç sistemleri…

Youtube

İlk fenomenlik ve sosyal medyadan kazanç sağlama kavramlarını ortaya çıkaran platform aslında youtube denebilir. Youtube ile birlikte insanlar buralardan kazanç elde etmenin mümkün olduğunu öğrenmeye başladı. Tamamen ücretsiz olan youtube’ta kanal ve abonelik sistemi var. Kanallarına abone olan takipçi sayısı ve video başı izlenmeye göre youtube ödeme yapıyor. Aynı zamanda youtube reklam gelirlerini de paylaşan bir platform. Reklam kazançlarının ortalama %55 kadarını kanal sahibine aktarıyor. Buna ek olarak her 1.000 izlenme için ortalama 5 TL gibi bir ödeme yapıyor. Toplam 4000 saat izlenme sayısı ve en az 1000 takipçi elde ettiğinizde artık videolarınızdan kazanç elde etmeye başlayabilirsiniz. Bunun dışında eğer kanal artık popüler kanallar arasında yer almaya başladıysa markalar sizleri bularak reklam ve işbirlikleri talebinde bulunuyor. Bu da daha fazla gelir elde etmenizi sağlıyor.

Tiktok

Kullanıcıların tamamen ücretsiz olarak üye olduğu platformlardan biri olan Tiktok, son derece fazla kullanıcıya sahip. Her geçen gün de artan üye sayısı, ne kadar popüler bir platform olduğunu da gösteriyor. 100.000 takipçiye sahip olan bir tiktok fenomeni aylık ortalama 30.000 TL gibi bir ücret kazanabiliyor. Ancak tiktok bunun dışında kullanıcılara ödeme yapmıyor. Reklam gelirlerini paylaşmıyor. Genelde bireysel olarak markalarla yaptıkları anlaşmalar para kazandırıyor. Tiktok ağırlıklı olarak video paylaşımı yapılan bir platform olduğu için burada da kullanıcılar özgün bir şekilde paylaştıkları videolarla önce takipçi ve izlenme sayılarını arttırmaya çalışıyor. Ardından yeterli kitleye ulaştıklarında zaten markalar da sizleri işbirliği için buluyor.

Instagram

En çok tercih edilen platformlardan biri olan instagram, belki de en çok kazandıran platformlar arasında da yer alıyor. Yaklaşık 100.000 takipçiye ve 25.000 izlenme sayısına sahip olan kullanıcılar paylaşımları karşılığında kazançlar elde edebiliyor. Elbette burada da en çok kazanç marka reklamları ve işbirlikleri ile elde ediliyor. Takipçi sayısının 1 milyon üzerine çıkması ise her anlamda daha kazançlı olmanızı sağlıyor. Bu fenomenler marka işbirlikleri ve reklamlar dışında artık kendi hizmetlerini ya da satışını yaptıkları ürünleri de tanıtabiliyor. Yeterince fazla insana ulaşabildiklerinden dolayı da güzel hazırlanmış bir içerikle istediklerine ulaşabiliyorlar.

Sosyal medya fenomenlerinin kazançlarından da anlaşılacağı üzere ne kadar kazanmak aslında hesap sahibinin de başarısına bağlıdır. Yeterince özgün içerikler üreten ve sürekli olarak aktif olan hesaplar daha çok kazanmaya başlar. Sosyal medya fenomeni olabilmek ve para kazanarak gelir elde edebilmek için öncelikle sabırlı olmanız gerekir. Daha sonra doğru içerik paylaşımları ve yönlendirmelerle siz de sosyal medyadan gelir elde eden hesaplar arasında yer alabilirsiniz. Yetenekli olduğunuz ya da ilgi duyduğunuz alanlara yönelerek içerikler oluşturmanız, hem daha başarılı olmanızı sağlar hem de paylaşımların daha kaliteli olmasını sağlar. Aynı zamanda içeriklere etiketlemeler yaparak ya da fenomen diğer hesaplardan destek alarak da kısa sürede daha çok kişiye ulaşma imkanı elde edebilirsiniz. Tüm platformlar için tek kural ise özgünlük denebilir.

Sosyal medyadan para kazanma konusunda en çok tercih edilen platformların instagram ve youtube olmasının sebepleri de var. Hem kazanç elde etmenin daha kolay olması hem de daha çok kullanıcı olmasının yanı sıra marka ve firmaların da buralarda sayfaları bulunuyor. Dolayısıyla fenomenlerle burada etkileşime girmek ve paylaşımları almak onlar için de daha kolay oluyor. Yotube platformunda para kazanabilmek için para kazanma özelliğini aktif etmeniz gerekiyor. Ancak instagramda böyle bir şey yok çünkü instagram sizlere reklam gelirleri konusunda ödeme yapmıyor. Çünkü youtube gibi videolara reklam koymuyorlar. Youtubedan para kazanmak için önce nasıl bir konsepte sahip olacaksınız ve hangi kesime hitap edeceksiniz buna karar vermeniz gerekiyor.