Instagram Kimin? Ne Zaman Açıldı?

Instagram Kimin? Ne Zaman Açıldı?

Sosyal medya platformlarının hayatlarımızda ne gibi bir yere sahip olduğu herkes tarafından biliniyor. Bazı platformlar belirli bir dönem popülerliğini korusa da daha sonra unutulurken, bazıları yıllardır daha fazla kullanıcıya sahip olarak hayatımızda yer almaya devam ediyor. Özellikle yaptıkları yeni versiyon güncellemeleri ve yenilikler de kullanıcıların devam etmesini sağlıyor. 

En çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan instagram da hayatlarımızda 10 yıldan uzun süredir yer alıyor. Önce yalnızca fotoğraf paylaşımı olarak açılan instagram günümüzde birçok farklı konularda kullanılabiliyor. Instagramın bu kadar popüler olması ve fazla tercih edilmesinin sebeplerinden biri ise anında etkileşim ve paylaşım imkanı vermesidir. Aynı zamanda instagram öncelikle sizin güvenliğinizi ve gizliliğinizi de düşünür. Bunu yaparken çift faktörlü kimlik doğrulaması gibi ek güvenlik tedbirleri ile hesabınızın güvende olmasını sağlar. Şikayet edip bildirdiğiniz hesapları ise inceleyerek size geri dönüşler yapar.

Peki, instagram ne zaman kuruldu, kim kurdu, gelişmeleri ve yaşadığı yenilikler neler gibi soruların cevaplarını merak edenlerdenseniz, işte size cevaplar…

Instagramı Kim Kurdu?

Instagram, Kevin Systrom ile Mike Krieger öncelikle Stanford Üniversitesinde oldukça kapsamlı bir eğitim aldılar. Systrom, stajını twitterın kurucularından olan Evan Williams’a ait olan Odeo şirketinde stajını yaptı. Burada twitterın kurucuları ile yakaladığı tanışma fırsatını oldukça iyi değerlendirdi. Daha sonra yaklaşık 2 sene boyunca Gmail, Google Kurumsal Destek Gelişimleri gibi alanlarda çalıştı. Bu sırada Kriger ise stajını Microsoft’ta yaptı. 

2010 senesine gelindiğinde Kevin, Burbn isimli bir mobil uygulama geliştirerek hayata geçirdi. Uygulamanın amacı konum bildirimi yapmak olarak ayarlanmıştı. Ancak konum bildirimi istenen etkiyi vermedi. Buna rağmen bu uygulamada fotoğraf paylaşımı yapıldığı da keşfedildi. Bunu göz önüne alarak arkadaşı ve aynı zamanda da ortağı Krieger ile fotoğraf odaklı bir uygulama üzerine çalışmaya başladı. Eylül 2010 yılında çalışmalarının sonucu olarak instagramın ilk sürümünü çıkardılar. İlk sürümü ios versiyonuna uygun olarak yayınlandı. Bundan yaklaşık 2 sene sonra androidlere uygun olan versiyonu da çıkardılar. 

2010 yılının mart ayında aldıkları 500.000 dolar tutarındaki yatırım ile ve ardından twitter ortaklarından Jack Dorsey’in de dahil olduğu yedi kişilik bir gruptan aldıkları 7 milyar dolarlık yatırım instagram için büyük gelişmelerin işaretçisi oldu. 2012 yılında facebooka satılan instagramın bu tarihte toplam yatırımı 57.5 milyar dolar olarak biliniyordu.

Instagram, facebook tarafından satın alındıktan sonra bazı önemli yeniliklere gidildi. Yalnızca fotoğraf ekleme ve filtre uygulama özellikleri olan instagrama bu dönemde video ekleme, sponsorlu içerikler üretme, hikaye özellikleri, işletme hesabı açma ve kamerada filtre uygulama gibi özellikler eklendi. Eski haline göre oldukça değişen instagram, her yeni sürümüyle de güncel kalmaya ve dünyanın en popüler beş sosyal medya platformundan biri olmaya devam ediyor. Fotoğraf ekleme, mesajlaşma, görüntülü görüşme, çoklu görüşme, kaybolan mesaj modu gibi birçok özellik her yeni güncelleme ile gelmeye devam ediyor. Her yeni güncelleme ile dünyada ilkleri oluşturmaya devam eden instagramın bir sonraki güncellemesinde neler geleceği de merak ediliyor.

Instagramda Neler Yapılabilir?

Instagram, on yıldan fazla bir süredir hayatımızda olan, daha doğrusu olmayı başaran platformlardan biridir. Yıllar geçse de her geçen yıl kendini yenilemiş ve bu sayede de sürekli yeni kullanıcılar kazanmayı başarmıştır. Özellikle belirli bir yaş aralığının mutlaka kullandığı instagram, her geçen yıl milyonlarca kullanıcı kazanmaya da devam edecektir. Instagram artık yalnızca fotoğraf paylaşımlarının yapıldığı platform olarak adlandırılmaz. Instagramda yapılabilecek birçok faaliyet vardır, hatta bunlardan para kazanmak bile artık mümkün hale gelmiştir. İşte instagramın bizlere sundukları:

  • Instagramda sevdiklerinizi bulabilir, eski arkadaşlarınızla yeniden iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca dünyanın her yerinden birçok insana da eş zamanlı olarak ulaşabilirsiniz. Yeni arkadaşlıklar kurabilir, farklı alanlarda uzman olan kişilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca iş ortaklıkları yapabileceğiniz kişilere de kolayca ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda instagramda ünlüleri takip etmek ve onların her paylaşımlarından anında haberdar olarak yorumlar yapabilmek de instagramın sunduğu iletişim avantajlarından biridir.

  • Instagramda video, reals, hikaye gibi birçok alanda gönderi paylaşımı yapabilirsiniz. İstediğiniz zaman istediğiniz kadar gönderi yükleyebilirsiniz.

  • Başkalarının gönderilerini beğenebilir onlara yorumlar yapabilirsiniz. Aynı zamanda özel mesajlaşma ve videolu görüşme imkanları ile de dilediğiniz kişiyle mesajlaşabilirsiniz. 

  • Instagram gizliliğinize de önem veriyor ve bu alanla ilgili de pek çok seçenek sunuyor. Dilerseniz gönderilerinizi sadece takipçilerinizin görebileceği hale getirebilirsiniz. Dilerseniz de herkese açık bir şekilde profilinizi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda özel olarak görmesini istemediğiniz kişilere de gizleme seçeneğini kullanabilirsiniz.

  • Instagram gizliliğe olduğu kadar güvenliğinize önem veriyor ve birçok alanda tedbirli davranıyor. Örneğin size mesaj atmasını istemediğiniz ve rahatsız olduğunuz bir kişiyi engelleyebiliyorsunuz. Üstelik isterseniz bu kişinin açacağı tüm hesapların da otomatik olarak engellenmesini sağlayabiliyorsunuz.

  • Dünya genelinde sosyal medya platformlarından para kazanmak oldukça yaygın hale geldi. Bunlardan biri de elbette instagram. Dünyada en çok para kazandıran sosyal medya platformlarından biri olan instagramda birçok alanda kendinizi geliştirerek para kazanabilirsiniz. İzlenme, beğeni ve takipçi sayılarıyla para kazanabileceğiniz gibi sponsorluklar alarak, reklam yaparak ya da marka iş birlikleri yaparak para kazanabilirsiniz. Aynı zamanda varsa kendi ürününüz ya da hizmetinizin de satışını yapabilirsiniz.

Sunduğu birçok imkandan yalnızca bir kısmı olan bunlar ile birlikte instagramda harika vakit geçirebilirsiniz. Sevdiklerinizin paylaşımlarına bakabilir ve siz de gönderiler ekleyebilirsiniz. Online iş bulma, satış yapma gibi alanlarda da artık instagramı tercih eden oldukça fazla kişi vardır. Tüm imkanlarını, instagramın topluluk kurallarını aşmadan kullandığınız sürece herhangi bir sorun da yaşamazsınız. 

Instagrama ücretsiz şekilde üye olarak yaklaşık 5 dakika içerisinde siz de kullanmaya başlayabilirsiniz. Sevdiklerinizi takip edebilir, hayran olduğunuz ünlüleri listenize ekleyebilirsiniz. Kendi fotoğraf ve videolarınızı paylaşıp başkalarının gönderilerini de inceleyebilirsiniz. Çağa ayak uydurmayı başaran ve en sevilen platformlardan biri olmayı başaran instagram, bu gidişle popülerliğini korumaya da devam edecek gibi görünüyor. 2023 yılının ilk verilerine göre instagramın kullanıcı sayısı 55 milyon üzerindedir. Bu, bir sosyal medya platformu için oldukça ciddi ve büyük bir başarıdır.